söndag 7 januari 2007

utan luis är barnhemmet nu ett flickhem

Luis har flyttat. Han fyller 16 år i år och han tyckte själv att det var dags att flytta ut från barnhemmet och försöka bli mer självständig. Vi har under hösten fått kontakt med en farbror till Luis som bor i La Paz och som själv har en son precis i Luis ålder. Han och hans familj tog på sig ansvaret att ta emot Luis och låta honom bo hos dem under 2007 eller så länge det behövs tills dess Luis är redo att flytta till något eget. Luis lämnade oss några dagar efter julafton. Bilade upp till La Paz tillsammans med sin farbror och sin kusin som kom och hämtade honom. Vi hade en liten avskedsfest på barnhemmet och mest skakad var Araceli, hans lillasyster, över att hennes bror skulle flytta ifrån henne. Luis var strålande glad och lovade att komma och hälsa på ofta och att Araceli även fick komma och hälsa på honom i La Paz.

För att uppmuntra Araceli lite extra i samband med Luis flytt får hon komma hem till mig på tisdagar och torsdagar och spendera dagen här. Vi leker, lagar mat, bakar, och jag försöker lära henne läsa. Hon har ett språktest om en månad där hennes lärare kommer att bestämma huruvida hon får börja tvåan eller måste gå om ettan ett år till. Det är vanligt här att barn får gå om ett år, om de inte klarar intagningsprovet till nästa årskurs, men vi håller tummarna för att Araceli ska lära sig mer nu under skollovet och att provet ska gå bra.

Sedan Luis flyttade är barnhemmet är rent flickhem och tanken för framtiden är att det ska fortsätta vara det. För närvarande bor där 11 flickor.

Inga kommentarer: