söndag 10 augusti 2008

Evo Morales får sitta kvar vid makten men splittringen ökar

För första gången i landets historia hölls idag, söndag, ett förtroendeval gällande både presidenten samt de nio landshövdingarna i respektive län. Enligt den nya förtroendevallagen fick folket på demokratisk väg bestämma huruvida de ansåg att Evo Morales efter två och ett halvt år vid makten, skulle få fortsätta som president eller inte. Varje läns landshövding utmanades också. Enligt vallagen skulle president och vicepresident för att få sitta kvar få minst en röst mer än de fått i föregående val. För landshövdningarna krävdes 50% plus en av rösterna. Morales behövde minst 53,7 % av folkets röster för att fortsätta regera.

Oppositionen har försökt stoppa valet, bl a genom att hävda att det är illegalt och enligt Cochabambas landshövding Manfred Reyes Villa strider lagen som reglerar valet mot landets konstitution, detta trots att vallagen demokratiskt har beslutats om av en majoritet i senaten.

Redan ikväll stod det efter snabbräkning av rösterna klart att Evo Morales popularitet har stigit med hela 9 procentenheter och han fortsätter vid makten med över 63% av bolivanska folkets stöd. Landshövdingarna i länen La Paz, Cochabamba och Oruro ( de två första tillhörande oppositionen och den tredje MAS) tvingas avgå medan övriga får sitta kvar. Landshövdningarna i den så kallade "halvmånen" som utgörs av länen Beni, Pando, Santa Cruz och Tarija firade sin seger under kvällen och i Santa Cruz betonade en segeryr Rubén Costas att han nu kommer att satsa hårdare på att utveckla sitt självstyre och så långt det är möjligt försöka motverka Morales förändringsprocess.

Vissa analytiker menar att valet var onödigt; det inte bara stärkte presidentens stöd utan konsoliderade också oppositionen vilket sannolikt kommer att innebära större splittring inom landet de kommande månaderna. Under parollen "ett enat Bolivia" kämpar både regeringsanhängare och självstyresrävar i fullkomligt motsatt riktning. Morales vill ha dialog. Oppositionen överenskommelser. När de möts för att diskutera råder ofta kaos. Politikerna skriker för att överrösta varandra, kastar tillhyggen och pappersbollar på varandra, utdelar örfilar och påstår att respektive motpol agerar kontra lagen. Regeringen angrips för att olagligt ha röstat fram den nya konstitutionen, landshövdningarna i halvmånen angrips för att ha röstat igenom självstyre utan stöd av grundlagen. Man bråkar, anklagar och skiljs utan att ha fört konstruktiv dialog än mindre nått överenskommelser.

Bolivia är ett minst sagt annorlunda organiserat land än det jag själv kommer ifrån och oavsett hur många synpunkter jag tillsammans med andra utlänningar har på hur det " borde" fungera här är det onekligen hög tid för landets egen befolkning att själva definiera såväl lagar som demokratibegrepp. Majoriteten i landet är ursprungsbefolkning, nu är det de som har makten och det måste respekteras.

Viva el cambio!

Inga kommentarer: